Повний IBAN: українців переводять на нові номери рахунків

Повний IBAN: українців переводять на нові номери рахунків

В останній робочий день 2018 року НБУ опублікував постанову №162, яким виписав вимоги за новим стандартом, і з ним уже почали працювати.

IBAN вводять для всіх рахунків гривневих і валютних. І його має отримати кожне підприємство, і кожна людина з рахунком.

«Міжнародний номер IBAN вбирає в себе всю інформацію про рахунок, його власника й операції. По суті номер IBAN замінить номер рахунку. Але буде збирати в собі всі дані: і номер рахунку, і відомості про власника, і про банк, в якому відкрито рахунок, і про банк-кореспондент, через який проводиться переклад. Взагалі все. IBAN унікальний, як відбитки пальців. Він не може повторюватися або з чимось збігатися. Завдання банків зараз привласнити його кожному клієнту. Звичайно ж, ніхто не буде це робити вручну. Банки замовляють відповідне програмне забезпечення, і процес буде автоматизовано, тому не займе занадто багато часу», підкреслив Кравець.

Нацбанк зобов'язав підопічних запустити новий стандарт до 1 квітня 2019 року – з цієї дати відкривати нові рахунки тільки з IBAN. З 1 квітня по 31 жовтня бізнес і люди будуть пред'являти новий код разом з номерами своїх рахунків (паралельно), а потім повністю перейдуть на IBAN.

«Це не означає, що ми відмовимося від SWIFT. Він і надалі буде використовуватися як комунікаційна система», пояснив Кравець.

У Нацбанку запевняють, що перехід на IBAN полегшить для людей і компаній грошові перекази вони зможуть швидше та зручніше отримувати кошти. А в майбутньому дозволить застосовувати ще і QR коди при перерахуванні.

https://ubr.ua/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад