Кому в Україні піднімуть зарплату в 2019 році

Кому в Україні піднімуть зарплату в 2019 році

Масла у вогонь можуть підлити й європейські сусідні країни, які відчувають кадровий дефіцит.
Кого не вистачало
Судячи з ряду вакансій дефіцитних спеціальностей, за 2018 рік в Україні зарплата зросла в середньому на 30%. Але це сталося нерівномірно по всьому ринку. Спочатку найбільший попит спостерігався на співробітників сфери гостинності – готелі, ресторани, кафе. Але потім ситуація змінилася на користь професійних сфер. Банки, інвестиції, лізинг, за ними йде виробництво, адміністративний персонал та студенти.
«Найбільше підняли зарплати для молоді, для початківців, – сказала HR-експерт компанії Rabota.ua Тетяна Пашкіна. – Якщо десь не вистачало молоді, за неї боролися. Для початківців у різних професійних сферах роботодавці змушені були піднімати зарплати, щоб закрити вакансії».
Перш за все це торкнулося нижнього (до 10 тис. грн) зарплатного сегмента, в якому верхня планка піднялася до 13 тис. грн. Схожий стан справ склався і в середньому сегменті. Було 10-15 тис. грн, а стало 15-20.
Причини не змінюються – економічне зростання і конкуренція між роботодавцями за робітників. Причому, наші компанії конкурують ще й з іноземними колегами – роблять все, щоб люди не покидали батьківщину.
Кого будуть більше цінувати
І це не останнє підвищення окладів. У 2019 українські роботодавці готуються вкладати в людей ще більше грошей. Європейська Бізнес Асоціація (EBA), що об'єднує понад 900 підприємств країни, провела з цього приводу спеціальне опитування серед керівників компаній.
Розширити штат в наступному році мають намір 58% з опитаних. Близько 42% керівників вищої ланки на підприємствах, що входять в EBA, планують підвищити зарплати на 10-20%. А десята частина опитаних – більше ніж на 20%.
До цього все активніше підштовхують іноземні роботодавці, до яких щодуху рвонули українці. Тетяна Пашкіна навела приклад Німеччини, яка почала змінювати законодавство, щоб активніше наймати іноземців, і українців у тому числі. У цій країні дефіцит робочої сили становить близько 2 млн робочих місць. У Східній Німеччині середня зарплата перебуває на рівні 2,7 тис. євро, в Західній – 3,3 тис. При цьому 90% невеликих німецький підприємців скаржилися на проблеми з підбором персоналу.
Якщо влада Німеччини піде польським шляхом лібералізації вхідного порога на ринок праці, то першою постраждає Польща. Багато українців можуть подумати, навіщо їхати туди, де зарплата 1 тис. євро, якщо можна в Німеччину, де 2 тис. євро. Крім Німеччини квоти для українських заробітчан підняла і Чехія.
Коли був запущений безвіз, роботодавці західноукраїнських областей
 підняли зарплати на 50-70%. Зараз визріває новий етап такого підвищення, хоча і менш масштабний – на 20-25%.
Традиційно виділяють шість найгарячіших галузей, в яких роботодавці змушені не тільки залучати нові трудові ресурси, але й утримувати старі. Це виробництво/промисловість, інформаційні технології, торгівля, студенти (працівники без досвіду), некваліфікований і адміністративний персонал (в тому числі водії та кур'єри).
У 2019 зарплати в цих сферах будуть рости мінімум на 15-20%. Якщо ж говорити про «зовсім гострі» вакансії, то збільшення може досягти 20-25%.
Це, перш за все, швачки, зварювальники, оператори верстатів з ЧПУ, монтажники. Цих фахівців потребують не тільки українські компанії, але і їхні колеги з Польщі, Чехії, Німеччини.
https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад