У Польщі зростає кількість порушень прав українських заробітчан

У Польщі зростає кількість порушень прав українських заробітчан

 

Кількість порушень прав українських заробітчан у Польщі зростає. Їхні трудові інтереси сьогодні захищають вже дві профспілки, створені самими українцями. Одна з головних проблем українців – незнання мови, чим і користуються нечесні роботодавці. Пише ukr.segodnya.ua.

На сайті польських прикордонників чергова новина про торгівлю людьми. І обдуреними знову опинилися українці. Їх виявилося чимало серед п'ятисот сорока робітників, яким польський роботодавець недоплатив більше мільйона євро.

Постраждалі працювали на будівництвах у Польщі і Швеції. Замість зарплати – мінімальний аванс, щоб на їжу вистачало. У частині працівників відібрали всі документи. Попередньо правоохоронці з'ясували, працювали люди неофіційно.

Тим часом у профспілках заявляють: серед "кинутих" українців у Польщі більше тих, які нібито працюють легально.

"Вони туди поїхали за якимись запрошеннями, за якимись візами. Приїхали, підписали там угоди і працюють на заводі. У них там є угода, вони працюють, якщо виникає якась конфліктна ситуація, з'ясовується, що людина півроку працювала нелегально, угоди не були зареєстровані. Тому, на жаль, таких випадків зараз дуже багато ", – говорить Віталій Махинько, голова профспілки" Трудова солідарність ".

До польських профспілок звертаються потерпілі і з інших країн – Німеччини і Чехії, в ці країни потік мігрантів стабільно великий. Скарги надходять навіть з Португалії, куди наплив українців в останні роки почав скорочуватися. Місцевий ринок праці "наситився" робочими руками з-за кордону і роботодавці почали демпінгувати по зарплатах.

Пристойної роботи без знання мови не знайти і в балтійських країнах, де українця цілком можуть зрозуміти, якщо він розмовляє російською. Без знання мови навіть не зрозумієш, що написано в трудовому договорі, стверджують у литовських профспілках. Це серйозна передумова для обману працівників, навіть якщо вони працюють легально.

У соцмережах заробітчани створюють сторінки з "чорними списками" роботодавців. Іноді це єдине місце, де вони можуть поділитися своєю бідою і застерегти інших не повторювати помилок.

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад