Українці отримають другу пенсію, але за неї доведеться віддати до 15% своїх доходів

Українці отримають другу пенсію, але за неї доведеться віддати до 15% своїх доходів

Якщо депутати підтримають ініціативи чиновників, українці, хочуть вони того чи ні, будуть отримувати другу пенсію. До того ж зможуть оформляти її достроково, дарувати близьким і заповідати спадкоємцям. Правда, для цього доведеться розпрощатися з 15% своєї зарплати.
Рішення проблеми давно відомо і випробувано – це накопичувальна пенсійна система. У цьому випадку громадяни самі збирають собі на майбутні виплати. Причому зібрані таким чином гроші не просто висять на рахунках, а працюють – їх інвестують. Відсотки при цьому повинні перекривати девальвацію нацвалюти і навіть заробити для людини «непогану надбавку до пенсії». У плюсі й економіка – накопичені в пенсійному фонді кошти пускають на фінансування перспективних національних проектів.
Пенсійна система третього рівня (недержавна накопичувальна) в країні не прижилася – громадяни не довіряють фінансистам. Але вирішувати проблему треба, тому влада пропонує закласти вказаний принцип у форматі примусової накопичувальної пенсійної системи другого рівня.
Грошима розпоряджатимешся сам
Головною перевагою накопичувальної системи є той факт, що громадянин сам заробляє собі на пенсію та самостійно розпоряджається цими коштами. По досягненню відповідного віку пенсіонер подає заяву до Пенсійного фонду і оформляє виплати в трьох варіантах: довічно, на певний термін (але не менше, ніж на 15 років) або просто забирає разовою виплатою. При цьому він паралельно буде отримувати соціальну пенсію в звичайному порядку.
Розмір виплат індивідуальний і залежить від накопиченої суми. Її можна заповідати або розділити між спадкоємцями. Останні зможуть забрати заповідану пенсію відразу грошима або внести її на свій накопичувальний рахунок. У разі важкого захворювання або інвалідності українець зможе зняти свої заощадження достроково, а якщо подібний діагноз поставлять члену його родини – пенсіонер зможе оформити на нього 50% накопичень.
До 100% своїх пенсійних заощаджень можна забрати і в тому випадку, якщо виїжджаєш в іншу країну на постійне місце проживання. Втім, юристи звертають увагу на двозначність цього положення.
«Досить абстрактним в даному переліку розміру пенсійних виплат є слово «до» – законопроект не розшифровує, що необхідно зробити, щоб отримати бажані 100% пенсійних коштів. Як і не вказує мінімальний розмір виплати з того чи іншого випадку», – помітила юрист Ярослава Борка.
За задоволення треба платити
Втім, у системи є один серйозний недолік – заплатити за майбутні подарунки доведеться вже зараз. Щомісяця на початковому етапі українець повинен буде відраховувати 2% своїх доходів. При цьому, якщо за рік середньомісячний оклад збільшиться на 5% і більше, ставка відрахування виросте на 1%. І так до тих пір, поки не досягне граничних 15%. І це не рахуючи відрахувань по ЄСВ, які сплачуються зараз на соціальну пенсію.
Уникнути виплат не зможуть навіть ті, хто покаже державі нульовий дохід.
«Фізособи-підприємці, фермери і самозайняті особи самостійно здійснюють обчислення та сплату внеску не рідше одного разу на квартал. Граничний термін самостійної сплати становить 20 календарних днів з дня закінчення кварталу. Якщо ними не отримано дохід в звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, а також для фізичних осіб–підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, розмір внеску в розрахунку за місяць визначається в розмірі 10% від мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного року», – пояснила Ярослава Борка.
Немає ніяких гарантій
Це далеко не єдина проблема масштабної пенсійної реформи. Адже законодавці ніяк не залагодили питання інвестиційних ризиків. З одного боку, учасників накопичувальної системи буде контролювати НКЦПФР, з іншого – немає ніяких державних гарантій захисту заощаджень.
«Це нагадує систему банківських вкладів з тією різницею, що у випадку з банками держава гарантує оплату внесків до 200 тис. грн від імені Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), а з пенсійною системою такого, на жаль, прямо не передбачено. Є всілякі штрафні санкції, вимоги до капіталу учасників накопичувальної пенсійної системи. Але ніхто не може гарантувати долю всіх цих засобів. Чи не вийде, як з банками, коли в певний момент почнеться чистка учасників накопичувальної пенсійної системи, а грошові кошти «розчиняться» на офшорних рахунках», – зауважує юрист Володимир Данілін.
У разі, якщо за держборгом буде оголошений дефолт, постраждають і накопичувальні пенсії. І тут все впирається вже в порядність і професіоналізм влади: чи зможуть вони і чи захочуть уникнути подібної ситуації.
Фінансові ринки не готові
Однак, крім суто гіпотетичних проблем, існує і ряд цілком реальних. Ключова полягає в тому, що інфраструктура фондового ринку України на даний момент абсолютно не готова до такої реформи.
«У нас немає нормального регулювання фондів, інвестицій, ринку акцій, облігацій. Права потенційних інвесторів фонду, які повинні керувати цими грошима, не захищені і їх обов'язки ретельно не прописані. Якщо ця реформа запуститься до того, як буде створена інфраструктура, то просто не буде куди інвестувати, неминучі випадки шахрайства. Це підірве довіру до накопичувального фонду вже на ранньому етапі», – висловив свою думку керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.
«Обраний шлях – це урізання доходів громадян вже зараз. Дуже цікава пропозиція з урахуванням того, що їхні доходи і так невеликі. Щоб реалізувати таку реформу, потрібно 10 років цілеспрямовано накопичувати кошти в резервному фонді і використовувати їх для покриття дефіциту при переході на накопичувальну систему. Без такого запасу реформа приречена», – розповів виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук.
Експерти звертають увагу, що сама ідея – це крок у правильному напрямку, подібні системи запроваджені, наприклад, у Франції та Швейцарії. Але в України на даний момент немає фінансової подушки, щоб здійснити успішний перехід на нові пенсійні рейки. У деяких країнах реформа не дала позитивного результату. Навіть у сусідній Росії, яка вибудовувала подібну систему і накопичила за рахунок потужного потоку нафтодоларів резервний фонд, пенсійна реформа провалилася.
https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад