Українським вузам не вистачає вступників

Українським вузам не вистачає вступників

Українські випускники шкіл та їхні батьки щосили готуються до вступної кампанії до вищих навчальних закладів. 16 червня закінчується основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання, результати якого багато в чому визначать, куди зможуть вступити абітурієнти.

Сама вступна кампанія стартує з 12 липня. Але, крім результатів ЗНО, важливим фактором при виборі вузу для багатьох залишається, звичайно ж, ціна питання.

UBR.ua з'ясував, чи подорожчає вищу освіту в цьому році, скільки доведеться платити і які спеціальності виявляться найдорожчими.
Вузи боятися дорожчати

Згідно з вітчизняним законодавством, вузи мають право щорічно підвищувати ціни на контрактне навчання в межах інфляції. Тобто, в цьому році вищу освіту може подорожчати на 12%.

Менеджер по аналітичної роботі проекту ЄС «Національний Еразмус + офіс в Україні» Жанна Таланова запевняє, що подорожчання не уникнути. «Через об'єктивні причини, зокрема, через зростання комунальних тарифів, навчальні заклади підвищать вартість своїх послуг. Але мова йде про незначне подорожчання - не більше ніж на 10% », - вважає вона.

Самі вузи перспектива переписувати цінники не дуже тішить.

«У найбільш престижних університетах вартість навчання і так гранично висока. Вони навряд чи будуть її ще підвищувати. У минулому році в КНУ ім. Т. Шевченка та «Києво-Могилянської академії» навчання, наприклад, юристів вже коштувало близько 30 тис. Грн. в рік », - пояснює Таланова.

Зростання цін може цілком відлякати абітурієнтів. «Загальна їх кількість і так з року в рік зменшується через демографічних проблем в країні», - пояснив UBR керівник відділу освіти, аналітик центру CEDOS Єгор Стадний.

Зростання цін повинна стримати, на думку експерта, і конкуренція на освітньому ринку. Вузів в Україні явно більше, ніж потрібно.

Стадний підкреслює - освіта в Україні в останні роки і так дорожчало набагато повільніше, ніж інші послуги і товари.

«Щоб не втратити абітурієнтів і, відповідно, джерела доходу, вузи просто бояться підвищувати ціни», - констатував він.

«У минулому році багато регіональні вузи недобрали абітурієнтів навіть на бюджетну форму навчання. І чим далі від столиці, тим сильніше відчувається дефіцит учнів. Тому регіональні інститути точно не зможуть підняти ціну навіть на 5% », - пояснює Жанна Таланова.
візьмуть всіх

За словами проектного менеджера Pro-Consulting Олени Свириди, кількість приватних вузів на початок 2016/2017 навчального року скоротилося на 2 і склало 78 навчальних закладів. Державних закрилося більше - 12, і тепер їх 196.

Єгор Стадний каже: щоб хоч якось компенсувати стримування цін, навчальні заклади намагаються набирати побільше груп, причому беруть практично всіх, хто приходить, незалежно від рівня підготовки.

Навіть якщо за результатами ЗНО рівень потенційного абітурієнта буде дотягувати хіба що до найближчого ПТУ, за гроші його з радістю приймуть не в один інститут. Правда, доведеться покататися

«Не вступивши до столичного вузу, можна поїхати далі, по регіонах. У підсумку десь так візьмуть », - впевнена Таланова.
Найдорожчі

За словами Олени Свириди, можливостей здобути вищу освіту безкоштовно за останній рік стало менше. Кількість бюджетних місць за останній навчальний рік скоротилося на 5%.

За даними Pro-Consulting, в 2016 році питома вага студентів, які вступили до вузів на бюджетні відділення склав 47%, на контрактні - 45,8%.

«Причому, навчання на контракті в престижному державному вузі може коштувати набагато дорожче, ніж в приватному інституті», - пояснює Жанна Таланова.

За словами Свириди, вартість навчання на контракті зараз в середньому коливається від 10 до 40 тис. Грн. в рік в залежності від напрямку і форми навчання. Найдорожчими спеціальностями є правознавство (до 40 тис. Грн. На рік), економічні напрями і менеджмент (до 29 тис. Грн. На рік) і медицина (стоматологія - понад 33 тис. Грн. На рік).

У регіональних інститутах ціни інші. Ті ж юридичні факультети готові вчити за 12-15 тис. Грн. в рік, додає Жанна Таланова.

Показово, що професії юриста та економіста не виходять з моди вже який рік, незважаючи на те, що кадровики в один голос заявляють - така кількість фахівців нашого ринку праці не потрібно. І цей рік, суду з усього, не стане винятком.
Фізика без лірики

Експерт з питань освіти Андрія Черних розповідає, що в минулому році для участі в ЗНО зареєструвалося понад 250 тис. Чол. Випускників шкіл з них - трохи більше 190 тис. Чол.


Цього року бажаючих скласти ЗНО менше. Загальна кількість заявок, в порівнянні з попереднім роком, скоротилася на 8%, а від випускників шкіл - на 5%. Найбільше, за словами Черних, зареєструвалося на тести з української мови та літератури, історії та математики. У порівнянні з минулим роком стало більше охочих пройти тести і з таких предметів як біологія і географія. Найбільш непопулярними предметами - менше 7% заявок - виявилися фізика і хімія.

Олена Свирида наводить дані Держкомстату, де топ-5 найбільш популярних освітніх напрямків, виходячи з кількості прийнятих студентів у 2016р, виглядає наступним чином:

    
управління та адміністрування,
    
освіта,
    
право,
    
інформаційні технології,
    
соціальні та поведінкові науки.

Єгор Стадний підкреслює - список популярних спеціальностей в українських вузах в останні кілька років не змінюється.

Втім, в минулому році в рейтинг потрапив туризм. «Не виключено, що в цьому році інтерес тільки зросте», - зазначила Жанна Таланова.

Втім, потік вступників на той чи інший напрямок багато в чому буде залежати ще і від результатів ЗНО. Абітурієнти, які отримали високі бали по конкретному предмету, підуть вчитися на найпрестижніші спеціальності, а ті, чиї результати виявляться нижчими, будуть змушені задовольнятися менш популярними напрямками.

«Візьмемо, наприклад, біологію. За результатами ЗНО, ті, хто знає предмет краще, підуть наприклад, в медицину і біологію. А інші зможуть вступити хіба що на аграрні спеціальності, ветеринарну медицину тощо. Кращі знавці математики підуть на ІТ, а гірші - на механічну або електричну інженерію », - пояснив Єгор Стадний.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад