7 з 10 "білих комірців" працювати ефективніше стимулює перспектива додаткового доходу

Сімох з десяти "білих комірців" працювати ефективніше стимулює перспектива додаткового доходу. У той же час роботодавці не поспішають підвищувати зарплати і вважають за краще прив'язувати матеріальну винагороду до реальних заслуг співробітника шляхом нарахування премій і бонусів. Про це свідчать результати опитування hh.ua.

Кожен роботодавець хоче мати в своїй компанії мотивований персонал, який буде приносити хороші бізнес-результати. Однак і співробітники бажають розуміти цінність своєї роботи, а також бачити визнання своїх досягнень. Консенсус між керівником і підлеглим досягається тільки в тому випадку, якщо компанія впроваджує програму мотивації не тільки виходячи з власних можливостей, а й з урахуванням реальних потреб фахівців. Виявлення чинників, що визначають мотивацію, допомагає знайти важелі впливу на співробітників і домогтися більш відповідального ставлення до роботи.

За даними опитування користувачів hh.ua, найефективнішим способом підвищення мотивації персоналу є матеріальна винагорода. Інфляція і зростання цін призвели до погіршення фінансового становища "білих комірців". Тому для двох третіх офісних працівників перспектива додаткового доходу: підвищення зарплати, бонуси і премії - головний стимул, щоб почати працювати краще.

"Крім грошового заохочення, велику роль відіграє нематеріальна мотивація. Як показало опитування, двоє з п'яти офісних співробітників орієнтовані на кар'єрне й особистісне зростання. Для них важливою умовою роботи в компанії є цікаві завдання і можливість просування по службі", - розповіли аналітики.

Трохи менше третини мотивує хороша команда, визнання з боку колег і керівництва, а також готовність начальства з розумінням ставитися до співробітника, наприклад, надавати гнучкий графік роботи і ставити виправдані дед-лайни.

А ось корпоративна культура компанії відіграє не настільки важливу роль в підвищенні мотивації співробітників. "Менше десятої частини опитаних звертають увагу на цінності компанії-роботодавця. І тільки 6% надихає причетність компанії до соціальної відповідальності. Серед інших мотивуючих чинників "білі комірці" назвали почуття відповідальності, можливість займатися улюбленою справою і страх залишитися без роботи", - йдеться в опитуванні.

Як показало опитування, роботодавці непогано орієнтуються в потребах співробітників, і більшість робить ставку саме на матеріальну мотивацію. Однак, як зазначили експерти, підвищення зарплат можуть собі дозволити далеко не всі, а тільки кожен четвертий роботодавець. Двоє з п'яти намагаються прив'язати винагороду до реальних заслуг співробітника, а тому вважають за краще виплачувати премії та бонуси. Ще чверть прагне підвищувати професійний рівень підлеглих шляхом організації внутрішніх корпоративних програм навчання.

Кожен п'ятий топ-менеджер готовий надати гнучкий графік роботи. Трохи менша кількість компаній влаштовує співробітникам корпоративні заходи і тімбілдинги, надає можливість відвідувати конференції та інші професійні події. Кожен шостий роботодавець піклується про здоров'я співробітників, а також надає можливість брати додаткові дні відпустки за ненормований робочий день. При цьому тільки в одній з десяти компаній складають план професійного розвитку співробітника і тільки в 6% страхують життя своїх працівників. Варто зазначити, що майже третина компаній в Україні взагалі не впроваджують програми мотивації персоналу.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в травні 2015 року. В опитуванні взяли участь 1 464 респондента з різних регіонів України.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад