Як підтримати співробітників у важкі часи: 10 правил

А часом ці труднощі пов'язані винятково з особливостями розвитку самої компанії, властивостями її ринкової ніші тощо.
Але чим би не пояснювалися важкі часи, вони вимагають підвищеної уваги до персоналу. Це удвічі важливо, якщо ваша компанія збирається подолати труднощі і не розгубити при цьому цінних фахівців, як і не розтратити довіри співробітників, що залишилися, не зіпсувати собі репутацію роботодавця. Тому керівництву організації потрібно зосередитися не тільки на подоланні труднощів, що виникли, але й з усіх сил підтримувати моральний дух своїх співробітників, вважати це одним із ключових завдань. Природно, для ейчарів компанії це стає завданням номер один.
Ось 10 правил, нехитрих, по суті, але, на жаль, не завжди простих у здійсненні. Вони дозволяють підтримати моральний дух працівників, незважаючи на труднощі у компанії.
1. Дозвольте співробітникам висловлювати свої почуття з приводу тих проблем і змін, які переживає зараз компанія. Якщо ви будете обмежувати їх у цьому – казати, що вони повинні просто «йти вперед» і долати труднощі, то їхні почуття нікуди не дінуться. Вони будуть накопичуватися, поступово перетворюючись в роздратування й опір, роблячи працівників менш відповідальними і приводячи до їх роз'єднаності.
2. Не зосереджуйте всі свої зусилля винятково на пережитих труднощах. Пам'ятайте, головне – заручитися розумінням і підтримкою співробітників. Тому, перш ніж розповідати їм про ваше бачення ситуації і закликати їх до чогось, ви повинні показати людям, що розумієте їхні почуття, їх занепокоєння майбутнім.
3. Підтримуйте конструктивну критику. Якщо співробітники висловлюють різні точки зору, що відрізняються від вашої, висловлюють критичні зауваження, то повинні робити це абсолютно безпечно, – не ризикуючи отримати ярлик «загроза командному духу». Якщо ви не забезпечите свободу для критики у вашій компанії, то, по-перше, пропустите важливу і корисну інформацію, яку могли б отримати таким шляхом, а по-друге – поступово створите робочу атмосферу, де процвітає загальна байдужість.
4. Забезпечте співробітників повноваженнями, щоб ті самі вирішували проблеми, пов'язані з їх трудовою діяльністю, дайте їм можливість проявляти ініціативу і робити конструктивні дії. Останнє є найсильнішою протидією тим страхам і безпорадності, які часом охоплюють персонал у важкий для компанії період. Таким чином, заохочення працівників до конструктивних дій відіграє центральну роль у підтримці морального духу організації.
5. Щоб допомогти працівникам проявляти ініціативу і діяти плідно (щоб навіть у складні часи вони почувалися швидше переможцями, ніж страдниками), продумайте і обговоріть із ними короткочасні цілі та завдання організації. Це не тільки додасть їм впевненості та дасть чітке уявлення про цілі, але й направить увагу працівників у корисному напрямку, витіснить жалість до себе і страх щодо того, що відбувається.
6. Частіше спілкуйтеся з вашими працівниками. Переконайтеся, що кожен захід, що проводиться компанією, зрозумілий її співробітникам. Коли люди відчувають себе вразливими і незахищеними, їх терпиме ставлення до невизначеності різко випаровується. Щоб відчувати себе в безпеці, їм потрібно знати про події якомога більше. Щоб ваше спілкування з ними було більш ефективним, з'ясуйте у них самих, якої інформації про діяльність компанії їм не вистачає, про що вони хотіли б дізнатися більше і як їм зручніше про це дізнаватися.
7. Коли ви викладаєте людям вашу точку зору на події, або пояснюєте, як потрібно подолати труднощі в компанії – і чому саме так, використовуйте різні приклади, порівняння, аналогії. Інформація, подана таким чином, діє набагато ефективніше, ніж сухий стиль формальної презентації, повної абстрактних фактів і статистики. По-справжньому талановиті керівники майстерно надихають людей, приводячи яскраві приклади, що запам'ятовуються, чіткі і зрозумілі аналогії.
8. Переконайтеся, що ви дійсно підтримуєте зв'язок із співробітниками всіма доступними засобами (це можуть бути зустрічі – загальні або вибіркові, спільні сніданки, фокус-групи тощо). У тривожні для організації часи це набуває першочергової значимості. Постійно спілкуючись з персоналом, ви отримуєте просто безцінний зворотний зв'язок, що допомагає знайти по-справжньому ефективну стратегію управління і взаємодії з вашими працівниками. Крім того, зворотний зв'язок дозволить вам уникнути колосального морального збитку для організації в результаті якихось грубих помилок. Звичка враховувати думку працівників, радитися з ними і залучати їх до справи компанії також демонструє вашу повагу до них і викликає відповідну повагу до вас як керівника. Повага – вельми значущий фактор для найманих працівників, він народжує відчуття причетності організації. Завдяки цьому почуттю працівники проявляють ініціативу, і це відмінний профілактичний засіб від безпорадності та деморалізації.
9. Коли ви просите співробітників про допомогу (ідеї, пропозиції, ініціативи), чітко обумовте, які саме пропозиції вас цікавлять, окресліть прийнятні рамки. Якщо цього не зробити, співробітники будуть відчувати роздратування і досаду, якщо ви їх пропозиціями не скористалися. Переконайтеся, що працівники знають, на якому етапі розгляду перебуває їхня ідея, прохання чи побажання. Так само потрібно інформувати людей і про підсумковий результат.
10. Здобуті спільно в цей важкий період перемоги, або хоча б окремі успіхи, обов'язково святкуйте разом із працівниками, відзначайте як офіційно, так і неформально. У складні часи особливо важливо, щоб співробітники не зневірилися, а час від часу відчували себе переможцями.

www.hrliga.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад